
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
BIO Olive Oil OLIWA EXTRA VIRGIN Avant-Gardiste






BIO Olive Oil EXTRA VIRGIN Avant-Gardiste to najlepszej jakości, certyfikowana oliwa o potwierdzonej badaniami kwasowości poniżej 0,2 %
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 12.9 |
Dostępność |
Mało
|
Waga | 0.3 kg |
Kod kreskowy | |
EAN |
Zostaw telefon |
Kuchnia Maroka
BIO OLIWA EXTRA VIRGINE PREMIUM Avant-Gardiste 250 ml
To certyfikowana najlepszej jakości oliwa o potwierdzonej badaniami kwasowości poniżej 0,2 %
BIO Olive Oil EXTRA VIRGIN Avant-Gardiste jest produktem 100% naturalnym Pozyskiwana jest z owoców drzew rosnących w gajach oliwnych w Maroku oraz tłoczona na zimno w miejscu zbioru z odpowiednio dojrzałych oliwek dzięki czemu ma wyjątkowo delikatny smak bez cienia goryczy.
Oliwa EXTRA VIRGIN to najzdrowsza, ale jednocześnie najdroższa oliwa z oliwek dostępna na rynku NAZYWANA PŁYNNYM ZŁOTEM. W jej skład wchodzi wyłącznie sok z oliwek.
Nie zawiera żadnych dodatkowych substancji chemicznych i jest w stu procentach naturalna. Aby oliwa została zaklasyfikowana do tej kategorii, musi spełniać szereg wymogów – jednym z nich jest poziom kwasowości poniżej 0,8%.
Kwasowość to najważniejszy wskaźnik świadczący o wartości odżywczej i zdrowotnej. Im niższy poziom kwasowości tym lepsza jakość oliwy. BIO Olive Oil EXTRA VIRGIN Avant-Gardiste to najlepszej jakości oliwa o potwierdzonej badaniami kwasowości 0,18 % czyli ponad cztery razy niższa niż wymagania europejskiej normy dla oliwy Extra Virgin z pierwszego tłoczenia na zimno.
Kwasowość oliwy z oliwek nie ma nic wspólnego z jej smakiem. Odnosi się tylko do ilości kwasów tłuszczowych, które oliwa zawiera w sobie. Nie oznacza to w żadnym wypadku, że oliwa ma bardziej lub mniej kwaśny smak. Kwasowości nie da się ocenić degustując oliwę, jej poziom można zmierzyć jedynie poprzez wykonanie testów w laboratorium.
Właściwości oliwy z oliwek mają zbawienny wpływ na nasz organizm:
Tłuszcze są niezbędnym elementem dobrze zbilansowanej diety – nasz organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania. Jednym z najbardziej wartościowych źródeł tłuszczu roślinnego jest oliwa z oliwek Extra Virgin
- Oliwa z oliwek zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należą do nich kwasy omega-3 i omega-6. Są to zdrowe tłuszcze, które oprócz tego, że zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór, utrzymują w organizmie poziom zdrowego cholesterolu, obniżają zły cholesterol i redukują jego właściwości promiażdżycowe.
- Oliwa z oliwek oprócz korzystnych kwasów tłuszczowych zawiera również witaminy E i K.
*Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed zniszczeniami wywoływanymi przez wolne rodniki.
*Funkcją witaminy K jest przede wszystkim uszczelniane naczyń krwionośnych. Jej prawidłowy poziom w organizmie zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi.
Jedna łyżka oliwy z oliwek zawiera średnio 1,94 mg witaminy E (dzienne zapotrzebowanie to około 8–10 mg) i 8,13 µg witaminy K (dobowa norma u dorosłej osoby wynosi 4 mg)
- redukuje wartości ciśnienia tętniczego krwi,
- zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia,
- obniża stężenie markerów stanu zapalnego (CRP, IL-6, TNF-α),
- powoduje spadek markerów stresu oksydacyjnego (np. MDA),
- dokonuje korzystnych zmian w składzie mikrobioty jelitowej,
Skład: 100% Maroccan, Certified,Organic,Extra Virgin olive oil
Jak przechowywać oliwę z oliwek:
- Metoda przechowywania jest bardzo ważna, aby zachować jej najlepsze funkcje odżywcze i metaboliczne .Warto wiedzieć, że butelka nie może być wykonana z przezroczystego szkła! Cenne jednonienasycone kwasy tłuszcze, a także witamina E – bardzo szybko utleniają się pod wpływem światła. Ciemna butelka chroni je przed tym.
- Najlepiej przechowywać oliwę z oliwek w temperaturze pokojowej, w zaciemnionym miejscu, bez dostępu światła słonecznego i po każdorazowym użyciu szczelnie zamykać butelkę.
- W niskich temperaturach (poniżej 7°C) oliwa może mętnieć, a nawet skrystalizować się, lecz w temperaturze pokojowej (20°C) powróci do swej naturalnej klarowności, nic nie tracąc ze swoich właściwości.